Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Ustawienie uniwersalne obiektu

  1. #1
    Zarejestrowany Awatar Prescot
    Dołączył
    Sep 2009
    Posty
    121

    Domyślnie Ustawienie uniwersalne obiektu

    Witam, dodałem sobie banner po lewej stronie www, jest on nieruchomy tzn po ruszaniu suwakiem nadal będzie w tym samym miejscu.

    Div wygląda tak:

    Kod html:
    .lewyb{
    float:right;
    position:fixed;
    width:162px;
    height:602px;
    top: 158px;
    left:390px;
    }
    Mój problem polega na tym że ten banner znajduje się w prawidłowym miejscu jedynie przy mojej rozdzielczości ekranu, a jak sprawdzałem to na każdej innej już w poziomie jest w innej. Co zrobić żeby był on zawsze w odpowiednim miejscu niezależnie od rozdzielczości?
    Ostatnio edytowane przez Norbi ; 08-03-2013 o 13:21

  2. #2
    Zasłużony Awatar karer
    Dołączył
    Apr 2008
    Posty
    2,554

    Domyślnie

    zle masz to zaimplementowane. Ten styl ktory stworzyles powinien miec DIV w ktorym znajdowac bedzie sie banner. Sam banner natomiast powinien byc w tym DIVIE wycentrowany albo w inny sposob ustawiony.
    Ujemna reputacja RLZZZZZZ!

    Piszem poprawnie po polskiemu!!!1!!11

  3. #3
    Zarejestrowany Awatar Prescot
    Dołączył
    Sep 2009
    Posty
    121

    Domyślnie

    A prościej się nie da? Mam dyslekcje i ciężko mi to zrozumieć zważywszy że od tygodnia dopiero sobie grzebie w css

  4. #4
    Aktywny
    Dołączył
    Jul 2008
    Posty
    866

    Domyślnie

    Czy umieściłeś ten element zaraz po body? Jeżeli tak, to liczy od wysokość od lewego górnego rogu strony.

    div z klasą .lewyb musisz przenieść do elementu głównego. wtedy wartości będą liczone od lewego górnego rogu danego diva, a nie całego okna.
    w tym wypadku najlepiej, jeżeli użyjesz margin. I nie bój się używać ujemnych wartości, takich jak margin-left: -192px. Tutaj to jest użyteczne.

    Załączone obrazki Załączone obrazki

  5. #5
    Zarejestrowany Awatar Prescot
    Dołączył
    Sep 2009
    Posty
    121

    Domyślnie

    Nie nie zamieściłem po body, nawet nie wiem gdzie to jest.

  6. #6
    Aktywny
    Dołączył
    Jul 2008
    Posty
    866

    Domyślnie

    W każdym razie gdziekolwiek jest - spójrz w jakim elemencie się znajduje, bo pozycja jest liczona od lewego górnego rogu tego elementu..

  7. #7
    Aktywny
    Dołączył
    Jul 2008
    Posty
    866

    Domyślnie

    Kod html:
    <html>
        <head>    
            <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
            <style>
    html, body {
        margin: 0px 0px 0px 0px;
        padding: 0px 0px 0px 0px;
        background-color: #FFFFFF;
    }
    div.glowny {
        margin: 40px auto 0px auto;
        width: 400px;
        height: 2000px;
        background-color: red;
    }
    div.banner {
        margin: 20px 0px 0px -200px;
        position: fixed;
        width: 200px;
        height: 200px;
        background-color: blue;
    }
            </style>
        </head>
    <body>
        <div class="glowny">
            <div class="banner">    
            </div>
        </div>
    </body>
    </html>
    Specjalnie dla Ciebie.
    Zobacz na tym przykładzie jak to działa.
    Mam nadzieję, że okaże się pomocne.

  8. #8
    Zarejestrowany Awatar Prescot
    Dołączył
    Sep 2009
    Posty
    121

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Drikam Zobacz posta
    W każdym razie gdziekolwiek jest - spójrz w jakim elemencie się znajduje, bo pozycja jest liczona od lewego górnego rogu tego elementu..
    I właśnie dlatego jeden banner moge ustawić a drugiego już za cholerę nie da rady w prawo przesunąć

  9. #9
    Zarejestrowany Awatar Prescot
    Dołączył
    Sep 2009
    Posty
    121

    Domyślnie

    Ok więc udało mi sie wypozycjonować banner (a właściwie dwa) paddingiem po lewej i prawej ale wróciłem do punktu wyjścia !

  10. #10
    Zarejestrowany
    Dołączył
    May 2015
    Posty
    1

    Domyślnie

    dzięki, przyda się

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Gra w statki - dobre ustawienie współrzędnych
    Przez evolution w dziale Problemy przy tworzeniu własnej gry
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 29-06-2012, 17:34
  2. Ustawienie indywidualnego koloru na czacie.
    Przez DeJot w dziale Pytania dotyczące silnika Xnova
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 20-03-2012, 15:54
  3. Ustawienie mapy według współrzędnych
    Przez Croos w dziale Problemy przy tworzeniu własnej gry
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 15-10-2011, 15:10

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •