Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Licznik graczy on-line

  1. #1
    Zarejestrowany
    Dołączył
    Dec 2007
    Posty
    131

    Domyślnie Licznik graczy on-line

    Tak sobie siedzie i robie licznik,ale w tym momencie chyba moja głowa nie funkcjonuje dosyć dobrze ;f

    Chce zrobić licznik graczy on-line.
    W bazie mam pole 'aktywnożć' typu timestamp.Gdy gracz coż robi,pole sie updatuje.
    I teraz trzeba wykonać odpowiednie zapytanie,które wybiera z bazy rekordy w których aktywnożć nie jest starsza niz 5 minut i rok,miesiąc i dzien jest aktualny.

    Chyba troche zamotałem wiec dam przykład,aktywnożć: 2008-01-22 21:00:00
    I jeżli aktywnożć jest równa lub mniejsza o 5 minut od aktualnej daty to gracz jest online.

  2. #2
    Zarejestrowany
    Dołączył
    Sep 2007
    Posty
    317

    Domyślnie Licznik graczy on-line

    mozesz zrobic w bazie danych pole zalogowani i gdy jest na 1 to wyswietla, ale gdy jest na 0 to nie wyswietla...i podczas logowania bedzie dawac 1, a podczas wylogowanie bedzie dawac 0

  3. #3
    Zarejestrowany
    Dołączył
    Dec 2007
    Posty
    131

    Domyślnie Licznik graczy on-line

    Geralt, wzioles pod uwage to że gracze nie klikają wyloguj tylko wyłączają przeglądarkę?

  4. #4
    Zarejestrowany
    Dołączył
    Sep 2007
    Posty
    317

    Domyślnie Licznik graczy on-line

    Możesz ustawić, gdy gracz jest nieobecny np. 5 min automatycznie go wylogowuje... bazując na sesjach

  5. #5
    Zarejestrowany
    Dołączył
    Oct 2007
    Posty
    450

    Domyślnie Licznik graczy on-line

    Nie lepiej zrobic to na podstawie funkcji time()?
    Wtedy wystarczy zapisać do bazy danych aktualną wartożć time()
    a przy sprawdzaniu aktywnych graczy pobierasz tych graczy których pole w bazie danych jest większe od time() - (60 * 5)
    Pierniki górą!

  6. #6
    Zarejestrowany
    Dołączył
    Oct 2007
    Posty
    1,255

    Domyślnie Licznik graczy on-line

    Kasyx, time(); często stwarza dużo problemów ludziom (tak, tak. Niektórym stwarza). Mają problem z odejmowaniem/dodawaniem i obliczaniem czasu w time ;|

  7. #7
    WAN
    WAN jest nieaktywny
    Grupa MmoCenter
    Dołączył
    Sep 2007
    Posty
    976

    Domyślnie Licznik graczy on-line

    Jesli korzystasz z sesji, a pewnie korzystasz, to wszystko siedzi w tabeli session.

    Cytat Zamieszczone przez http://museum.webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/55
    Lista odwiedzających aktualnie stronę - Tu sprawa jest prosta. Wystarczy z tabeli sessions pobrać wszystkie aktywne sesje (czyli te, których czas aktywnożci jest większy, niż time() - SESSION_TIME.
    Nie trzeba nic kombinowac z baza danych, ktora zreszta srednio sie nadaje do tego zastosowania (nie ze sie nie da, bo wszystko sie da).

  8. #8
    Zarejestrowany
    Dołączył
    Dec 2007
    Posty
    131

    Domyślnie Licznik graczy on-line

    Już sobie poradziłem.Teraz wszystko fajnie działa.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Błędy: Unknown on line 0
    Przez naruciakk w dziale Problemy przy tworzeniu własnej gry
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 16-02-2010, 20:01
  2. Błąd on line 13.
    Przez Midq w dziale prp
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 12-11-2009, 13:03
  3. Lista graczy On-line
    Przez 0webweb0 w dziale Support Vallheru
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 26-05-2008, 17:26
  4. Licznik Graczy Online i Zarejestrowanych
    Przez Amoath w dziale Budowa gry via www
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 28-02-2008, 07:37

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •